Jag hörde en sång på en stjärna en gång

 

I över hundra år har vi älskat Dan Anderssons dikter. Det är ett hundraårsjubileum att fira, att sörja, men framför allt att hylla. Dela hyllningen med oss i Pajso och följ med oss på färden mot den stjärna där sången hörs som bäst.

Musikteatergruppen PAJSO har med egna tonsättningar av Dan Anderssons poesi lockat fram en ny lyssning av diktarens texter. Pajso är namnet på det lekfulla vattendrag som rinner genom Dan Anderssons finnmark i södra Dalarna.

Pajso består idag av musikern Mats Himmelstrand och skådespelaren Maria Norgren. För Pajso är Dan Anderssons texter navet och musiken drivet.

Föreställningen Jag hörde en sång på en stjärna en gång är ca 1½ timme och passar i de flesta lokaler. Finns önskemål om paus eller en kortare variant går det att ordna. Den passar även unga vuxna.
En strof i dikten Gillet på vinden har gett namn åt föreställningen.

Berättelsen är personlig och autentisk, Maria Norgrens och Dan Anderssons familjer är av ödet sammanvävda.

”Göte, slå lite vatten i färgen så den håller sig tills jag kommer tillbaks”, ropade han från grinden och slängde sig upp på cykeln och försvann. BORTA VAR HAN! Det här har min pappa berättat. Göte var min äldsta farbror, han var då 15 år, min pappa Börje var 7 år. Året var 1920. Han som försvann på cykeln var Dan Andersson. Han kom aldrig tillbaks till renoveringen av stugan som han och hustrun Olga skulle hyra av min farmor och farfar. Dan Andersson förgiftades och dog på Hotell Hellman i huvudstaden natten mellan den 15 och 16 september. ”Fru Dan” fick flytta in ensam, utan sin poet. I den lilla stugan levde sorgen men så småningom flyttade även glädjen in då lilla Monika föddes, sex månader efter sin pappas död. Dan och Olga Anderssons dotter Monika växte upp med de åtta Norgrensungarna och de behöll kontakten livet ut. Nu är alla borta men berättelserna finns kvar. Och kvar är också den gamla stugan.

Detta berättat av Maria Norgren, skådespelare & vinnare av Dalarnas Byggnadsvårdspris 2019 med "Gamla Stugan på Gonäsheden, Dan Anderssons sista bostad". www.gamlastugan.se

Som komplement till Jag hörde en sång på en stjärna en gång finns barnföreställningen farbror Dan.
Föreställningarna är skapade till 100-års minnet av Dan Anderssons död, 1920 – 2020.

Kontakta Maria Norgren på 070-4528317 eller kontaktaoss@pajso.se

 

Farbror Dan föreställning Pajso
Ladda ner informationsblad (pdf)

 

Föreställningar

Jag hörde en sång på en stjärna en gång
Farbror Dan

 

Boka oss på Scenkonstportalen - länk